Osvedčené tipy na jesenné práce v záhrade

Počasie sa nám pomaly a isto ochladzuje a je najvyšší čas si pripraviť zoznam prác, ktoré nás počas jesene v záhrade čakajú. 

1. začnite s výsadbou kríkov, pripravte si však pôdu

Jeseň je ideálnym obdobím roka na výsadbu najmä stromov, kríkov a trvaliek, pretože teploty vzduchu sa ochladili, pôda je stále teplá a dostatočná pôdna vlhkosť. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je pozrieť sa na stav vašej pôdy po lete a vykonať akékoľvek požadované vylepšenia pôdy, ako je primiešanie organickej hmoty, ako je kompost, odlievanie červov alebo pôdne kondicionéry. Možno budete chcieť zahrnúť aj anorganické pôdne kondicionéry. Napríklad pridanie sadry, ak máte hlinité pôdy. Tieto pôdne úpravy pomôžu rastlinám sprístupniť živiny a zlepšia prevzdušňovanie a zadržiavanie vody. Možno sa budete musieť pozrieť aj na hodnoty pH vašej pôdy – ideálne chcete, aby bolo medzi pH 6-7. Keď je pôda teplá a vlhká, nové výsadby vytvoria dobrý rast koreňov pred spomalením v zime.

2. Naplánujte si zeleninovú záhradu

Začnite už teraz plánovať a sadiť svoje zimné plodiny, aby ste zaistili čo najlepšu úrodu v budúcom roku.

Na jeseň sa dá sadiť veľa zeleniny. Pokúste sa dostať všetky druhy zeleniny, ako je kapusta, kel, ázijská zelenina, brokolica a karfiol, do začiatku apríla.

Vyberte si zoznam do zimnej úrody pre vašu chutnú kuhyňu. Cviklu, fazuľu, brokolicu, koriander, kapustu, zeler, fenikel, kaleráb, šalát, paštrnák, hráš, jarná cibuľka a repík a iné.

3. Jesenné hnojenie záhrady

Vyberte si dobre vyvážené hnojivo – také, ktoré má rovnaký pomer dusíka, fosforu a draslíka a obsahuje vápnik na neutralizáciu pôdnej kyslosti. To podporí zahustenie rastlinných buniek, vďaka čomu budú vaše rastliny odolnejšie voči hubám a chorobám počas chladnej a vlhkej zimy.

4. Prilákajte do záhrady dážďovky, ktoré vám prevduzšia pôdu

Dážďovky sú znakom, že vaša pôda je úrodná. Keď do  pôdy na záhrade pridáte organickú hmotu, ako je lístie a kravský hnoj, prilákate dážďovky, takže nie je potrebné pridávať ďalšie špeciálne hnojivá. Dážďovky, ktoré ste prilákali maštalný hnojom či inou organickou zmesou, dodajú pôde taktiež živiny z povrchu svojho tela.

5. Vytvorte si kompost z listov

pripravujeme

6. Ideálny čas na prerezávanie stromčekov

Jeseň je tiež ideálny čas na to, aby ste sa pustili do prerezávania ovocných stromov, či už ich tvarovanie alebo na podporu väčšej produkcie ovocia. Môžete tiež ostrihať svoje živé ploty pred začiatkom zimy, aby zostali kompaktné a huňaté na úrovni zeme. Na listnatých stromoch by sa malo rezať až vtedy, keď sú úplne v pokoji, príliš skoro alebo príliš neskoro môže cez ranu otvoriť cestu hubám, ktoré by mohli poškodiť strom.

7. Starajte sa o svoj trávnik

Jeseň je ideálna na to, aby pomohla vášmu trávniku zotaviť sa z horúceho a suchého leta a pripravila ho na vlhkejšie a chladnejšie mesiace. Je vhodný čas na hnojenie trávnika, ale v ideálnom prípade použite hnojivo s nižším obsahom dusíka, než aké používate na jar a v lete. Rovnomernejšie vyvážené dusíkaté, fosforečné a draselné hnojivo pomôže opraviť poškodené oblasti podporou nového rastu. Podporí tiež rast nových koreňov pred poklesom teploty pôdy, čo vášmu trávniku poskytne náskok na budúcu jar.

Potrebujete starostlivosť o vašu záhradu?

Vyplňte nasledovný formulár a my vás budeme kontaktovať.

Napíšte nám